Sykkel-VM i Bergen 2017

Verdensmesterskap i Sykling

Verdensmesterskap i landeveissykling er et årlig verdensmesterskap som arrangeres i oktober/september i regi av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det består av tre øvelser: landeveisritt, individuelt temporitt, og fra 2012 av, også lagtempo. Lengdemessig er temporittet vanligvis på rundt 50 km, og syklistene er organisert i landslag. Dette vil si at de som vanligvis er lagkamerater må sykle mot hverandre. Det er kun de største sykkelnasjonene som får stille med fullt lag. Landeveisrittet er på rundt 260 km, fordelt på 12-18 runder. Lagtempo ble tatt ut av programmet i 1994, men ble som sagt gjeninnført i programmet igjen i 2012. Vinneren i verdensmesterskapet må sykle i alle landeveisritt med den såkalte regnbuetrøya frem til neste mesterskap. Det samme gjelder for vinneren av temporitt. Sykkel-VM skal i 2017 bli holdt i Bergen, med Norges Cykleforbund som vertskap.

Norges Cycleforbund og Sykkel-VM

ncf-logoNorges Cykleforbund (NCF) ble stiftet i oktober 1910. De har siden den gang administrert fire grener innen sykling; landeveissykling, terrengsykling, BMX og banesykling. Landet deles opp i syv regioner, og hver region har sitt styre. Disse regionene er Region Innlandet, Øst, TeVeBu, Sør, Vest, Midt og Nord. 1993 var første gang Sykkel-VM ble arrangert i Norge. Den gangen på Hamar, og da var også VM i banesykling en del av arrangementet. Sykkel-VM i 2017 blir altså andre gangen det arrangeres i Norge, og det er faktisk det største sommeridrettsarrangementet Norge kan være vertskap for. I forbindelse med arrangementet er det opprettet et selskap som heter Bergen 2017. Dette er heleid av Norges Cykleforbund. Det er dette selskapet som står for planleggingen og gjennomføringen av mesterskapet. De har en visjon om at Sykkel-VM skal være spektakulært, inspirerende og populært; dessuten har de verdigrunnlag i glede, fellesskap, helse og ærlighet, og de ønsker, med mesterskapet, å promotere utvikling av sykkelsport i Norge, promotere Norge med norske fjorder og kyst, få fokus på sykling som en sunn og god hverdagsaktivitet både for voksne og barn og øke fokuset på tilrettelegging for sykling i Norge. Norges Cyckleforbund er altså allerede i gang med forberedelsene. Du kan også forberede deg, for ved slike arrangementer kan man spille på odds, og hos http://www.nyekasinoer.eu/ finner man gode anmeldelser av sider som tilbyr betting på sportsarrangementer – det kan være greit å gjøre seg kjent med de ulike sidene litt i forveien.

Tidligere norske verdensmestere

Sannsynligheten for at en nordmann blir verdensmester i Sykkel-VM er ikke liten. I 2010 kom Thor Hushovd på førsteplass i VM i Melbourne, i 2012 kom Oskar Svendssen på førsteplass i VM i Limburg og i 2014 kom Sven Erik Bystrøm på første plass i VM i Ponferrada. Litt tilbake i tid finner vi også gull i 1998, 1997 og 1994.