Store sykkelkonkurranser i Norge

6170436520_8b91a44a4eSykling i Norge har lenge vært en populær sport og det er stadig flere som hiver seg på denne trenden. Det finnes en mengde arrangementer og konkurranser som arrangeres i forbindelse med sykling, men noen av dem er jo større enn andre.

Tour of Norway

Tour of Norway er et av de store arrangementene innen sykling i Norge og har blitt arrangert siden 2011. Arrangementet blir satt opp en gang i året, alltid på begynnelsen av sommeren. Det er en konkurranse i landeveissykling og blir som oftest holdt på Østlandet. Første gangen Tour of Norway ble satt opp så var det deltagere med fra kontinentlaget, nasjonslaget og fra forskjellige klubblag. Dette satt arrangementet til en klassifisering på 2.2. Det vil si at det er et etapperitt hvor regionale lag kan være med.

I 2012 ble Tour of Norway arrangert for andre gang, og da var arrangementet blitt oppgradert. Birger Hungerholdt, som da var rittdirektør i Tour of Norway hadde et ønske om dette og i 2012 så var Tour of Norway i en klassifisering på 2.1. Det betydde at det var etapperitt hvor nasjonslag kunne delta. Halvparten av lagene som deltok kunne da være fra World Tour laget, og det var ikke tillatt for noen amatørlag å være med.

Ringerike Grand Prix

Ringerike Grand Prix er et norsk sykkelritt som har blitt arrangert siden 1975. Ringerike Grand Prix arrangeres som oftest en gang i begynnelsen av juni og blir alltid arrangert på Ringerike.
Ringerike Grand Prix er et etapperitt hvor det konkurreres i landeveissykling. Arrangementet har variert i hvilken klasse de kan kategoriseres i. Fra 1990 til 2010 så ble Ringerike Grand Prix arrangert som et etapperitt som var delt over fem etapper. Det var da for grupper på seks mann.

Fra 2013 så er Ringerike Grand Prix et sykkelarrangement som går under kategorien 1.2, og kan derfor regnes som en del av UCI Europa Tour. Kategorien 1.2 vil si at rittet er et endagsritt hvor det er profesjonelle kontinentlag som er deltagere. Det kan være kontinentlag fra arrangørlandet, kontinentallag og fra nasjonslaget. Per 2014 så har Ringerike Grand Prix blitt arrangert 39 ganger og har hatt en mengde forskjellige vinnere av sykkelrittet. Den siste som vant Ringerike Grand Prix var Magnus Cort Nielsen.

Styrkeprøven

Styrkeprøven er et sykkelarrangement som har blitt arrangert helt siden 1967. Den gangen så var det ca 120 deltagere og det antallet har vokst betraktelig med årene. De siste årene hvor Styrkeprøven har blitt arrangert så har det vært over 5000 deltagere. Styrkeprøven, eller Den Store Styrkeprøven Trondheim – Oslo er et sykkelritt som går over 540 km. Rittet startet alltid opp i Trondheim og ender alltid opp i Oslo. Oppsettet på Styrkeprøven går nå over fem ulike distanser som går på landevei. Distansene går fra Trondheim til Oslo på 540 km, Dombås til Oslo på 348 km, Lillehammer til Oslo på 188 km, Gjøvik til Oslo Jentetråkket 133 km og Eidsvoll til Oslo på 57 km.