Mosjonsløp for nybegynnere

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet å begynne å trene, uansett hva slags trening det er, kan være ganske tungt. Det kan også være veldig enkelt å la seg rive med og ende opp med å slite seg ut før man i det hele tatt har begynt. Det er viktig å bli kjent med sine egne grenser først og lytte etter hva kroppen syntes er greit og ikke. Man skal ikke måle seg med det andre kan, man skal kun konkurrere med seg selv og etter hvert prøve å slå sine egne rekorder. Hvis man klarer å gjøre det slik så blir man sterkere og klarer mer over tid, istedenfor å slite seg ut før man har rukket å komme i gang.

Korte distanser

Hvis man skal starte med mosjonsløp så er det noen grenser man kan sette seg i forkant av løpet. Er det første gang man deltar så kan det være at det er vanskelig å beregne hva man klarer og ikke klarer og hva som er realistisk. Det som er viktig første gangen man er med er at man setter seg opp et mål som er realistisk at man klarer å fullføre. Det er viktig at man ikke sammenligner med andre men at man tenker over hva man tror man selv kan klare.

Når man deltar i et mosjonsløp så tester man sin egen kapasitet og kondis, i tillegg til at man etter hvert får en oversikt over hva slags fremgang man kan få. Dette er mål som man kan sette seg i fremtiden, men skal man delta i et mosjonsløp for første gang så anbefales det å sette opp korte distanser først, før man setter seg som mål å delta i halvmaraton eller en hel distanse. Setter man opp korte distanser så er det større sannsynlighet for at man fullfører, og det vil da føre til en bedre selvfølelse og mer motivasjon til å slå sin personlige rekord neste gang man deltar.

Hvordan sette opp mål

Hvis man er i nybegynnerfasen i et mosjonsløp så er det bedre å sette opp kortere distanser i begynnelsen, for så å øke for hver gang man deltar i et løp. Eksempler på dette kan være at første gangen man deltar kan løpet være på mellom 3 km og 5 km. Når man klarer den distansen godt så kan man gå videre til neste distansen. Da kan det for eksempel være aktuelt å fullføre en distanse på 10 km. Det er små steg som etter hvert vil føre til at man klarer lengre og lengre distanser. Melder man seg på et arrangert løp så er det ofte slik at man kan velge mellom ulike distanser. Slike arrangementer er ofte tilpasset ulike nivåer, slik at flest mulig føler at de kan være med. Holmenkollstafetten har for eksempel 15 ulike etapper man kan velge mellom, slik at det er tilpasset alle. Etappene går fra 300 meter og opp til 3 km. Etappene kan også variere i om det er flat bakke eller om det er noe kupert.