Kjente konkurransesyklister

cyklingFlere norske syklister har hatt stor suksess i utlandet. Hvem har vel ikke sittet klistret foran TV-skjermen og fulgt Thor Hushovd helt inn til etappeseier i Tour de France. Knud Knudsen var nok den første store norske syklisten. Han vant OL gull i 1972 og deltok i Tour de France for første gang i 1975. Han har også hele seks etappeseire fra Giro d’Italia. Dag Otto Lauritzen var den første Norske som vant en etappeseier i Tour de France i 1987. En annen kjent norsk syklist, Dag Erik Pedersen deltok aldri i Tour de France, men vant tre etappeseire i Giro d’Italia.

Thor Hushovd har hele 10 etappeseire i Tour de France, men i 2005 og 2009 vant han også poengkonkurransen og den grønne trøya. Kurt Asle Arvesen syklet med den gule ledertrøya hele den første uka under Tour de France i 2007, men fikk ikke sin første etappeseier før året etter. Edvald Boasson Hagen slo virkelig igjennom da han ble proff i det britiske laget Sky i 2010. Vårt store håp for 2015 sesongen er allikevel Alexander Kristoff, som sykler for det russiske laget Katjusja.

Monica Valen ble verdensmester i landeveissykling i 1994 og ble dermed den første kvinnelige norske syklisten som klarte dette.